Odsávaní par
25.05.2005
Ne všechny vůně a zápachy, které vznikají při vaření, jsou příjemné, a proto se odsavače par stávají pomalu ale jistě součástí většiny kuchyní. Nabídka na trhu je široká a ne všechny typy jsou vhodné právě do té naší kuchyně.
Proč by měl být odsavač par součástí kuchyně je zřejmé. Zápachy, které vznikají při vaření nemusí být vždy příjemné všem členům domácnosti, zvláště když se dnes trendy ubírají směrem ke spojování kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. A tak příprava tatínkových oblíbených smažených tvařůžků, může znamenat pro ostatní členy rodiny hotová muka. Pokud zápach a páry během vaření odsáváme, eliminuje se také zachycení pachů v bytových textiliích. V domácnosti, kde milují smažená jídla, by zápach vanoucí z nejrůznějších potahů, závěsů, záclon i stěn mohl po nějakém čase připomínat restaurační zřízení. A v neposlední řadě – digestoře odsávají páry, tedy vlhkost, která se v opačném případě drží v místnosti.
Při výběru vhodného odsavače nás zajímá několik základních věcí – výkon, velikost, styl, tvar, barva, druh odtahu (do komína nebo zpět do místnosti), hlučnost a cena.
Výkon
Výkon odsavače se měří v m3 za hodinu a v podstatě znamená, kolik metrů krychlových vzduchu za hodinu odsavač vymění nebo odsaje. Minimální výkon, který by měl odsavač mít si snadno spočítáte sami – objem kuchyně (podlahová plocha vynásobena výškou stropu) vynásoben šesti vám dá minimální výkon, který měl odsavač vhodný do vaší kuchyně mít. Máme-li například uzavřenou kuchyň o rozloze 20 m2 a výšce stropu 2,8 m, měl by nám postačit odsavač s minimálním výkonem 350 – 400 m3/hodinu. Obecně platí, že nejnižší výkon mají odsavače tzv. teleskopické (výsuvné) a naopak nejvyšší výkon můžeme očekávat od ostrůvkových komínových odsavačů.
Velikost a styl
Velikost, tvar, styl a barva zůstává na charakteru kuchyně a potřebách zákazníka. Na trhu jsou digestoře široké standardně 50, 60, 70 a 90 cm. Varná deska nebo sporák by zcela jistě neměl být širší než digestoř. U levnějších odsavačů se budeme muset spokojit s omezeným výběrem tvarů a barev, u luxusnějších odsavačů se pravděpodobně setkáme s problémem, že nebudeme vědět, který si vybrat. Móda v současných kuchyních jednoznačně hovoří pro nerezové odsavače v kombinaci se sklem, ale stále oblíbené jsou také bílé, černé i rustikální odsavače s dřevěnými prvky.
Odtah nebo cirkulace
Zda bude odtah z odsavače ven z místnosti nebo bude recirkulován zpět je zásadní otázka a pokud je to možné měli bychom dát přednost odtahovému odsavači, neboť má vyšší výkon a vzduch v místnosti bude zcela vyměněn za čerstvý. V zimě, kdy by odtah do komína mohl způsobit tepelné ztráty, lze i komínový odsavač přepnout na cirkulaci. Cirkulační odsavače díky tukovému a aktivnímu uhlíkovému filtru splní svoji funkci, ovšem nevymění vzduch v místnosti a filtry je třeba pravidelně měnit, abychom zachovali účinnost digestoře.
Umístění
Správná výška namontovaného odsavače nám zaručí, že výkon bude opravdu takový, jaký uvádí výrobce. Pokud bude odsavač příliš nízko, výkon nezvýšíme, ale mohli bychom se při vaření nachladit. Vysoko umístěný odsavač výkon sníží a mnoho par půjde do místnosti. Optimální umístění digestoře je kolem 70 cm nad varným centrem.
Klid při vaření
V případě, že máme kuchyň spojenou s obývací částí, měli bychom klást důraz také na hlučnost. Při plném výkonu by neměla přesáhnout 60 decibelů. Pokud potřebujeme digestoř s příliš velkým výkonem, měli bychom uvažovat raději o externím umístění motoru na střechu nebo půdu.
Pro ty, kteří mají rádi jasno, je na trhu dostatečný výběr odsavačů s velmi výkonným halogenovým osvětlením s možností regulace nezáviste na chodu motoru.
Ceny digestoří jsou tak jako u většiny domácích spotřebičů upraveny pro všechny kategorie zákazníků – od jednoduchým standardních v cenách kolem 1 500 korun až po luxusní ostrůvkové odsavače s halogenovým osvětlením a senzorovým ovládáním kolem 40 000 korun.
Články s podobnou tématikou
Trendy v kuchyni - varná deska
Pro další inspiraci navštivte sekci Vaříme!
Článek byl zobrazen 15050 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Radost vařit
Pravděpodobně se většina z nás shodne na tom, že i nádobí, ve kterém připravujeme pokrmy, prodělalo za posledních několik desítek let řadu zásadních změn. Vaření se tak v mnoha ohledech stalo příjemnou záležitostí i pro méně zdatné kuchaře.
Lisy na ovoce a zeleninu. Ideální pomocník na léto!
Letní období je sezónou čerstvého ovoce a zeleniny. Šťáva získaná z čerstvých plodů patří k nejlahodnějším nápojům, které si lze představit. Ovocná šťáva, kterou si připravíte doma je mnohem výživnější a lahodnější než ta, kterou si koupíte v obchodě v krabici.
Jak vybrat tlakový hrnec a jaké jsou jeho hlavní výhody?
Tlakový hrnec není v kuchyních žádným nováčkem. Stále se vyrábějí nové a nové verze, což svědčí o tom, že se jedná o spolehlivého a velice praktického pomocníka, jehož klady oceňuje nejedna hospodyňka či kuchař. Díky specifickému způsobu vaření dokáže tlakový hrnec zvaný také papiňák vykouzlit opravdu silné vývary, lahodné omáčky a další pokrmy v mnohem kratším čase než při běžném vaření. Podle čeho lze vybrat opravdu kvalitní tlakový hrnec a jaké jsou jeho hlavní výhody?
Regálové systémy na víno a domácí skříně na víno
Víno při skladování potřebuje specifické podmínky, které vytvoříte ideálně ve vinném sklepě. Ke skladování můžete v domácnosti využít i malé vinotéky, klimatizované skříně na víno, ve kterých jsou podobné podmínky jako ve sklepě – stálá teplota, správná vlhkost, tma a žádné vibrace. Jak a čím si vybavit vinný sklep a jak si vybrat vhodnou skříň na víno?
Bez nožů se v kuchyni neobejdeme
Profesionální kuchaři si střeží své nože jako „oko v hlavě“ a spolu s originálními recepty a dovednostmi jsou součástí jejich kuchařského know-how. I méně zdatná kuchařka či kuchař si vaření bez nožů vlastně ani nedovede představit. Ovšem jde samozřejmě i o to, jaké nože používáme.
Trendy v kuchyni – varná deska
Slovo sporák již v některých rodinách zcela vymizelo ze slovníku, některým jedincům zní dokonce archaicky a dávají jej do souvislosti se socialistickou uniformitou v kuchyni i jinde. Právem?
Americká lednice nabízí stále dokonalejší vymoženosti
Americké lednice přinášejí do našich domácností kromě běžných funkcí klasické lednice také nejrůznější technické vymoženosti, které mění kvalitu v exklusivitu. Americké chladničky bývají vybaveny nápojovými stanicemi, osvětleným domácím minibarem nebo tvořiči ledu včetně sekáčku na něj. Novinou nejsou ani pivní pípy, zabudované rádio případně TV.
Jak vybrat kvalitní nerezový dřez?
Dřez je důležitou a neodmyslitelnou součástí každé kuchyně, neslouží pouze k umývání nádobí, ale používáme jej také při přípravě nejrůznějších pokrmů. Poslední dobou se z nepostradatelné součásti kuchyňské linky stává výrazný designový doplněk. Na výběr je z mnoha moderních materiálů, ale k těm nejoblíbenějším stále patří nerezová ocel.